05.12.2023

Essentiële gids voor slaapverbetering voor astmapatiënten

Essential Guide to Sleep Improvement for Asthma Sufferers - haloplus Netherlands

Introductie

Goede rust is voor iedereen essentieel, maar wanneer de astmasymptomen 's nachts verergeren, wordt het nog belangrijker om effectieve slaapoplossingen te vinden. Deze gids biedt belangrijke inzichten in het bereiken van slaapverbetering voor mensen die kampen met astma, en zorgt ervoor dat de nachten zowel rustgevend als verkwikkend zijn.

Het verband tussen astma en slaap begrijpen

Astma dat 's nachts erger wordt, wordt nachtelijk astma genoemd. Het onderzoeken van het verband tussen astma en slaap is van cruciaal belang bij het vinden van manieren om nachtelijke symptomen te verlichten en een betere slaapgezondheid te bevorderen.

Omgevingsallergie, stress, hormonale factoren, zwaarlijvigheid, sinusitis en meer dragen bij aan de verergering van astma 's nachts. Mensen met nachtelijke astma ontwikkelen symptomen zoals piepende ademhaling, beklemmend gevoel op de borst, ademhalingsmoeilijkheden en hoesten.

Door astma veroorzaakte slaapgebrek kan bijdragen aan:

  • Overmatige slaperigheid overdag
  • Slaapstoornissen in de ademhaling, zoals slaapapneu
  • Slaapbehoud slapeloosheid

 

Bovendien zijn de cumulatieve effecten van slaapverlies en slaapstoornissen in verband gebracht met een breed scala aan schadelijke gevolgen voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op hoge bloeddruk, diabetes, zwaarlijvigheid, depressie, hartaanval en beroerte.[1]

Wat zijn enkele holistische strategieën voor astma en slaapverbetering?

Holistische strategieën voor astma en slaapverbetering

Houd uw slaapkamer schoon

Huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt en andere allergenen binnenshuis kunnen astmasymptomen veroorzaken of verergeren. Maak uw slaapkamer regelmatig schoon om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren en deze factoren buiten te houden.

Was uw dekbedden en dekens

Was uw beddengoed elke week in warm water. Het water moet minimaal 60°C zijn, zodat het huisstofmijten en andere allergenen in uw beddengoed kan doden.

Gebruik stofdichte kussenslopen en matrassen

Kussenslopen met ritssluiting zijn strak geweven om allergenen en huisstofmijt uit uw dekbedden te houden. Stof en allergenen komen vaker voor in de zomer, wanneer u uw ramen open houdt, waardoor het stof uw kamer binnendringt.

Gebruik een luchtbevochtiger

Koude lucht kan 's nachts astmasymptomen veroorzaken of verergeren. In de winter kunt u een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtkwaliteit in uw slaapkamer te verbeteren. Huisstofmijten ontwikkelen zich meestal bij lage luchtvochtigheid. Door de luchtvochtigheid te verhogen, kunt u de huisstofmijt uit uw kamer houden.

Vermijd slapen met huisdieren

Huidschilfers van huisdieren kunnen astmasymptomen veroorzaken, dus slaap niet met huisdieren. Zorg ervoor dat u de slaapkamerdeur sluit om uw huisdier en zijn huidschilfers buiten te houden.

Denk na over uw slaaphouding

Als u last heeft van zure reflux, verkoudheid of een sinusinfectie, kan plat liggen een astma-aanval veroorzaken. U kunt slapen terwijl u uw hoofd iets omhoog houdt met een kussen om een ​​nachtelijke astma-aanval te voorkomen.

Onderga de slaapapneutest

Mensen met astma kunnen slaapapneu ervaren, dit zijn frequente adempauzes tijdens de slaap. Slaapapneu kan de astmasymptomen verergeren. Onderga een test om slaapapneu te diagnosticeren en onderneem indien nodig behandelingen.

Probeer zouttherapie

De laatste tijd gebruiken steeds meer mensen in Nederland zouttherapie als een holistische manier om astmasymptomen te verminderen en de slaap te verbeteren. Bij zouttherapie worden microscopisch kleine zoutkristallen in de longen ingeademd, waar ze uw luchtwegen zuiveren en kalmeren, ontstekingen verminderen en de slaap verbeteren. Ervaar zouttherapie via een commerciële zoutkamer of gebruik een apparaat thuis aan het bed, zoals het Halo Plus zouttherapie apparaat.

Professioneel gezondheidszorgadvies

Gepersonaliseerde strategieën zijn van cruciaal belang bij het beheersen van astma en het verbeteren van de slaap. Regelmatig overleg met zorgverleners kan uw aanpak van astmabeheer tijdens de nacht optimaliseren. Het implementeren van deze strategieën kan een diepgaand effect hebben op de slaapverbetering van astmapatiënten.

Disclaimer: Deze informatie is bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg een zorgverlener voor gepersonaliseerde gezondheidsaanbevelingen.

[1] Institute of Medicine (US) Committee on Sleep Medicine and Research; Colten HR, Altevogt BM, editors. Sleep Disorders and Sleep Deprivation: An Unmet Public Health Problem.